Back in business: 3 uitdagingen voor kmo’s in 2021

Nieuw opleidingsaanbod bij SyntraPXL business

Het najaar van 2021 belooft voor veel kmo's een uitdagende periode te worden. De economische heropleving zorgde tijdens de eerste maanden van dit jaar voor logistieke bottlenecks en de terugkeer van werknemers naar de werkvloer brengt voor veel managers uitdagingen met zich mee.

“Wie nu niet ingrijpt, dreigt in het najaar over struikelblokken te vallen”, waarschuwt product developer Dirk Vrancken. “Bedrijven hebben het afgelopen jaar veel geleerd, maar er duiken nieuwe uitdagingen op waar kmo’s niet op voorbereid zijn.”

Drie uitdagingen werden tijdens het begin van 2021 al snel duidelijk. “We kregen dit jaar via onze maatopleidingen drie grote opleidingsvragen voorgeschoteld”, legt Dirk uit. “Wat doen we met onze werknemers en hoe begeleiden we ze later dit jaar terug naar de werkvloer? Hoe continueren we de flexibiliteit die we in 2020 hebben getoond? En hoe springen we om met de versnelde digitalisering? Drie belangrijke vragen waar we HR-managers en medewerkers van kmo's op willen voorbereiden via ons open aanbod.”

1. Opnieuw naar de werkvloer

Het einde van de thuiswerkperiode is in zicht en we zullen stilaan meer dagen op de werkvloer spenderen. “En daar bereiden kmo's zich best al op voor”, vertelt Dirk. “Werknemers vinden thuiswerk geweldig en zullen de vraag stellen om dit deels te behouden. Heb je daar als bedrijf al een gefundeerd antwoord op? Voor veel bedrijven zal de fysieke werkvloer nooit meer helemaal hetzelfde worden.”

2. Flexibiliteit als bedrijfscultuur

Het afgelopen jaar heeft ons geleerd dat flexibiliteit een onmisbare skill is. “Momenteel proberen veel bedrijven deze flexibele mindset te laten doordringen tot alle lagen van de onderneming”, vertelt Dirk. “Maar om hierin te slagen is er sturing en training van het management nodig.”

3. Verfijn jouw digitalisering

Veel kmo’s hebben het voorbije jaar hun eerste digitale stappen gezet en nieuwe online advertentiekansen gegrepen. “We zien dat veel bedrijven voor het eerst geproefd hebben van hun digitale mogelijkheden, maar nog niet zeker zijn hoe ze dat efficiënt kunnen inzetten”, legt Dirk uit. “Dit is het ideale moment om de digitale vaardigheden binnen je onderneming te verfijnen."

Snel de juiste kennis binnenhalen

“Net zoals vorig jaar is belangrijk dat bedrijven snel de juiste kennis, vaardigheden en trainingen binnenhalen om een correct antwoord op deze vraagstukken te formuleren”, vertelt Dirk. “Daarom voorzien we meer dan 25 nieuwe korte opleidingen voor kmo’s en medewerkers in ons open aanbod die inspelen op deze huidige trends.”

Ontdek hier het open opleidingsaanbod.