Tweewieler verdiener

Voormalig beroepswielrenner Hans Daams baat al 21 jaar lang Wielershop Achel uit. Zijn ervaring met stagiairmecaniciens is op zijn minst opmerkelijk te noemen. De eerste stagiair, Martin, werkt ondertussen al 20 jaar voor Daams, één stagiair is ondertussen professioneel mecanicien bij een bekende wielerploeg en nog een andere is beroepsrenner geworden. Tim Wynants, de huidige stagiair, is eveneens erg ambitieus.

Op mijn veertiende wilde ik elektrotechniek studeren. Pas na enkele jaren merkte ik dat die opleiding niet op mijn lijf geschreven was”, vertelt Tim Wynants (26). “De fietsmicrobe had ik al sinds mijn twaalfde in me. Ik heb deelgenomen aan verschillende internationale mountainbikewedstrijden maar kon helaas nooit uitgroeien tot prof.”

Overname

Jessie Daams, professioneel wielrenster voor Boels Dolmans en dochter van Hans Daams, is één van de redenen waarom Tim Wynants voor een opleiding tot fietsvakhandelaar bij SYNTRA Business heeft gekozen. “We vormen al een hele tijd een koppel en zouden in de toekomst samen de zaak van haar vader kunnen overnemen”, vertelt Wynants. “Door de stageovereenkomst kon ik onmiddellijk aan de slag bij Wielershop Achel en krijg ik de kneepjes van het vak onder de knie. Dit is namelijk een stiel die je pas echt leert door het elke dag te doen. Ik kan in de werkplaats fietsen herstellen en neem soms ook een deel van de verkoop in de winkel voor mijn rekening.”

Uit liefde voor de tweewieler

Hans Daams heeft alleen maar lovende woorden over Tim. “Het zou fantastisch zijn als Jessie en Tim voor de continuïteit van Wielershop Achel kunnen zorgen. Mijn zoon heeft namelijk al laten weten dat hij helemaal geen interesse heeft. Hij is leerkracht en speelt voetbal. Van wielrennen heeft hij INTERN 12 geen kaas gegeten”, verduidelijkt Hans Daams. “Via de SYNTRA Business-opleiding en stageovereenkomst kan ik Tim alles aanleren. Aangezien ik dankzij de RSZ-vermindering niet de volle pot moet betalen, maakt het ook niet uit als hij twee uur zou doen over een klus die ik in één uur klaar. Er is geen tijdsdruk. Hij heeft gelukkig een grote voorliefde voor fietsen waardoor hij nu al heel vlot meedraait in de zaak. En nee, ik denk niet dat het een verschil maakt dat Tim een relatie met mijn dochter heeft.”

Vertrouwen

Als we naar de ervaringen met stagiairs vragen, raakt Hans Daams niet uitgepraat. “Martin startte zo’n 20 jaar geleden een stage en werkt vandaag nog altijd in Wielershop Achel. Dat is toch ook de bedoeling van zo’n stageovereenkomst. Ik probeer elke stagiair om te toveren tot een topmecanicien”, zegt Daams. “Het grootste voordeel van een stageovereenkomst is namelijk dat het een langdurige stage is. Dat betekent dat klanten Tim ondertussen al goed kennen en hem ook vertrouwen. Sommige klanten geven hun dure fiets nu eenmaal liever niet elke keer aan een andere stagiair. Ze willen een vertrouwd gezicht. En wat is het visitekaartje van een goede fietsenmaker? Juist ja, een goede mecanicien.” Compleet pakket Wielershop Achel heeft een uitgebreid gamma fietsen, fietsonderdelen, wielerkledij en accessoires voor iedereen die sportief fietst. “Net daarom is het belangrijk dat de SYNTRA Business-opleiding gevarieerd is”, zegt Tim Wynants. “In het eerste jaar hebben we gefocust op de basisvaardigheden van fietsmechanica en fietstechniek. Nu leren we zelf een volledige fiets samenstellen en complexe herstellingen uitvoeren. In het derde en laatste jaar komt er ook nog wat bedrijfsorganisatie bij. Het pakket is dus erg compleet. Bovendien zijn de cursistengroepen niet te groot. Op de campus in Hasselt zijn er drie groepen van telkens een vijftiental studenten.”

Werknemer maakt het verschil

Hans Daams raadt de stageovereenkomst aan elke vakman aan. “Door te investeren in een goede begeleiding, creëer je vakmannen waar iedereen voor staat te springen. Dat is niet enkel interessant voor fietsenmakers maar ook voor andere stielmannen zoals metselaars of dakwerkers. En geef toe, het zijn toch de goed opgeleide vaklui die het verschil kunnen maken met de concurrentie!”